Versiune Romana English Version

info@montania.ro       

Sinaia, una dintre cele mai cunoscute statiuni din Romania, nu are nevoie de introducere. Partiile situate la 2000 de metri, ofera poate cel mai bun schi de partie din Romania. Denumita si Perla Carpatilor, Sinaia ofera un mix ideal pentru o vacanta de iarna, aici aflandu-se si fosta resedinta de vara a Casei Regale.

In ultima perioada Sinaia si-a imbunatatit transportul pe cablu si a facut eforturi sustinute pentru amenajarea partiilor si crearea conditiilor de siguranta pentru schiori. Astfel, majoritatea rutelor sunt balizate si protejate cu plase de siguranta in zonele periculoase. Datorita amenajarilor din Valea Dorului, Sinaia ofera cel mai lung sezon de schi de partie din Romania. In iernile cu zapada abundenta sezonul incepe in luna Decembrie si poate dura pana in lunile Aprilie-Mai.

In cadrul Festivalului European Olimpic de Iarna din 2013, Sinaia va organiza probele de Slalom Special si Snowboard.

Slalom Special

Proba de Slalom Special se va desfasura pe partia Carp. Cu o lungime de 2140m si o diferenta de nivel de 597m, Carpul este o partie de categorie dificila (neagra) solicitand schiorul la maxim. Amenajarea partiei Carp se doreste a fi finalizata in 2011.

Cateva caracteristici ale probei de slalom special:

  • Cea mai tehnica (dintre probele de schi)
  • Cea mai mica diferenta de nivel
  • Cea mai scurta lungime
  • 2 manse
  • Viteza media de 25-50 kmph (cea mai mica viteza dintre probele de schi)

Carp

Cu toate ca valea Carp este foarte spectaculoasa, organizarea unei competitii in acest loc poate fi foarte dificila. Lungimea partiei intre cele doua statii de teleferic este de aproximativ 2 km, din pacate, datorita terenului accidentat, este foarte greu de crezut ca startul probei poate fi la Cota 2000 iar sosirea la Cota 1400. Specificul acestei probe necetita un parcurs tehnic, care nu poate fi oferit in zona de abrupt din apropierea cabanei Cota 1500. Mai mult, cum zona de sosire necesita un spatiu larg de aproximativ 50 m lungime pentru schiori, in plus fiind nevoie de spatiu pentru tabela de sosire, spectatori, etc, zona Cota 1400 este oarecum mica pentru un astfel de eveniment. Este de asteptat ca zona de sosire sa fie amplasata in partea superioara, doua optiuni fiind posibile: la intersectia partiei Carp cu Drumul de vara, sau deasupra Fetei mici a Carpului, unde zona este foarte larga (vezi schita de mai jos). Mai mult, cu o plecare in apropierea Cotei 2000, acest parcurs ofera aproximativ 1km de pista cu o diferenta de nivel de aproximativ 300 m. ATENTIE: posibila zona de plecare si sosire sunt pure speculatii, traseul oficial va fi conturat in preajma evenimentului.

Carp

Snowboard

Proba de Snowboard se va desfasura in Valea Soarelui. Amenajarea zonei se doreste a fi finalizata in 2011. Transportul pe cablu va fi modernizat, prin schimbarea actualei linii de telescaun, ce va fi inlocuit cu un telescaun expres de 4 locuri. Se doreste constructia unei linii noi de telescaun in Valea Soarelui. Astfel vaile Dorului si Soarelui vor beneficia de doua linii de telescaun express.

 

 

 

 

 

OFERTA SPECIALA CAZARE

O noua versiune a "Bucegi Mountains - Ski Touring", singurul ghid de schi de tura (in limba engleza) existent la ora actuala, ... [mai mult]

"Schi si Snowboard: tehnici, echipament si partii; ghid pentru incepatori mai mari sau mai mici", ... [mai mult]