Versiune Romana English Version

info@montania.ro       

 
   

Situata intr-un mirific peisaj montan, Sinaia se afla la 120 km distanta de Bucuresti si 49 km fata de Brasov, pe Valea Superioara a Prahovei. Denumirea localitatii se trage de la muntele Sinai situat in Egipt si a fost dat in urma unui pelerinaj ce a avut loc in secolul al 17-lea. Sinaia este una dintre cele mai vechi statiuni montane din Romania fiind denumita si "Perla Carpatilor".

311 ANI DE EXISTENTA!

Manastirea Sinaia - 169515 August 1695 - 15 August 2008... 312 de la atestarea documentara a Manastirii SINAIA!

"... la 15 August 1695, Mitropolitul Tarii cu soborul preotesc, in slujbe si rugaciuni, a sfintit Manastirea Sinaia, cu hramul Adormirii Maicii Domnului... Data de 15 August a ramas intotdeauna sarbatoarea cea mai importanta a Sinaiei..." din "De la Plaiul Prahovei la Sinaia - Istorie si Contemporaneitate" de Gh. Nistorescu, editia 2004.

La 15 Octombrie 1715, Mihail Cantacuzino, ctitorul Manastirii Sinaia, mentiona in "Ctitoricescul asezamant": "...Am zidit din temelie si am inaltat un schitisor numindu-se Sinaia...pe apa Prahova, la pustie, sub muntele Buceciului, unde mai naintea zidirei acesteia, se aflau sihastrii... a fi zidirea aceasta a sihastrilor si a altora dupa dansii, umbrire si liman de odihna si adapostire. Am facut si chilioare cu zid imprejur, pentru a lor odihna si paza...".

O lucrare completa, plina de date, documente si istorisiri pitoresti, cu oameni si faptele lor, "De la Plaiul Prahovei la Sinaia - Istorie si Contemporaneitate" de Gh. Nistorescu, poate fi gasita in Sinaia.

Sinaia ofera numeroase posibilitati de petrecere a timpului in orice anotimp. Iata o scurta prezentare a obiectivelor culturale:
   

Festivalul Toamnei "Sinaia Forever"

editia 16

25-27 septembrie 2009

Festivalul “Sinaia Forever” a devenit demult o tradiţie şi totodată  cel mai important eveniment al oraşului Sinaia. Editia a 16-a a binecunoscutului festival al toamnei, "Sinaia Forever" a avut loc in perioada 25-27 Septembrie 2009.

Sinaia forever 2009

 

FESTIVALUL “SINAIA FOREVER”

EDIŢIA A XVI A

“CULTURĂ ÎN NATURĂ"

De ce acest festival? Pentru că este singurul capabil să creeze simbioza perfectă între cultură, civilizaţie şi distracţie, petrecere, spectacol. Pentru că Sinaia este un reper esenţial al culturii şi geografiei românesti şi acest festival este, după cum au dovedit-o anii trecuţi, un adevărat “ghid-live la faţa locului” cultural, istoric, geografic, social.

            Numărul mare de participanţi, peste 50 000 înregistrat în anii anteriori  ne motivează şi ne determină să nu renunţăm la demersul nostru de a promova cultura şi bunul gust.

            Pe Bulevardul Carol cadrul imaginar creat te poartă pe un Bulevard Verde. Învingându-şi frica de cultură, care împreună cu natura nu aduc ghinion, toţi participanţii trec prin cele 13 trecători, decorate cu cele 13 litere ce formeză numele festivalului, SINAIA FOREVER şi se opresc să vadă cum “natura a crescut din asfalt” pentru acest festival, decorând bulevardul cu 6 pomi. În jurul pomilor creaţi artificial din materiale sugestive, se vor desfăşura diverse activităţi specifice denumirii fiecărui pom în parte.

POMUL VISELOR
Pomul Viselor vă aşteaptă pe toţi să scăpaţi de griji şi să vă exprimaţi liber în legătură cu ce vă doriţi să vedeţi în România.

POMUL ISTORIEI
Pomul Istoriei prezită Sinaia de altădată în imagini, personaje şi maşini de epocă.

ATENTIE: pe toata durata festivalului, in Sinaia, pe artera principala si pe unele dintre strazile orasului, accesul cu masina va fi interzis (circulatia autovehiculelor va fi deviata pe soseaua de centura a statiunii).

Festivalul International de Chitara Clasica

Mai, 2010


Concursul International de Vioara "Remember Enescu"

Decembrie, 2009

 

Complexul Peles va asteapta cu un periplu in istoria Romaniei. Format din Castelul Peles (foto), Pelisor, Foisor, si Economat, complexul este situat pe Valea Pelisorului, si este accesibil din cartierul Furnica sau de la Manastirea Sinaia. Castelul Peles si castelul Pelisor sunt deschise publicului.
Casa memoriala George Enescu, situata in cartierul Cumpatu, este administrata de Centrul European de Cultura si gazduieste concerte ale artistilor tineri si consacrati, ateliere de creatie si maiestrie interpretativa (nationale si internationale), simpozioane, auditii muzicale, expozitii, constituindu-se într-un valoros centru muzeal si cultural.
Mânastirea Sinaia - dupa trei sute de ani de existenta, monumentul continua sa vegheze orasul care-i poarta numele si al carui simbol spiritual este; cuprinde mai multe obiective: Biserica mica - a fost ctitorita de marele spatar Mihai Cantacuzino în 1695, Mormântul lui Tache Ionescu , Muzeul mânastirii Sinaia.

Cazinoul - aici puteti juca ruleta, blackjack si pocker. Programul este de Marti pana Duminica, de la 19:30 la 03:00.

Cazinoul este si gazda a numeroase conferinte, simpozioane, congrese si reuniuni nationale si internationale, este, în acelasi timp, locul preferat pentru organizarea unor expozitii deosebite de arta plastica si fotografie, lansari de carte, concerte si spectacole. În cadrul intim oferit de sala de concerte a castelului Peles, se organizeaza manifestari specific culturale, seri muzicale, concerte.

Parcul Ghica - in centrul orasului ca puteti relaxa in recent-renovatul Parc Ghica. Intrarea in parc se face din bulevardul principal, langa Hotel Sinaia. Va puteti plimba si relexa pe multitudinea de alei. In Parcul Ghica s-a restaurat recent banca construita de Carol I, ce dateaza din anul 1905. Tot in parc este si un loc de joaca, amenajat, pentru copii.

Posibilitatile de drumetie montana sunt nenumarate.

  • Sinaia - Poiana Stanii
  • Sinaia - Cota 1400 - Cota 2000 (prin Valea cu Brazi)
  • trasee turistice pe platoul Bucegi
Teleferic Sinaia va ofera o incursiune de neuitat la Cota 2000 via Cota 1400. Puteti admira panorma deosebita a Bucegilor si a Vaii Prahovei atat vara cat si iarna. Telefericul este deschis zilnic intre orele 8:45 - 16:00, mai putin luni cand este revizie tehnica.
Alte posibilitati de agrement in zonele inconjuratoare:
Teleferic Busteni va ofera peisaje de neuitat ale spectaculos abrupt al Caraimanului si o panorama deosebita asupra Vaii Jepilor. Cabana Babele este un important punct de plecare in drumetii pe platoul Bucegilor. Tronsonul de teleferic Babele - Pestera functioneaza numai pe durata verii, de obicei o luna in perioada Iulie - August.
Castelul Hasdeu, este situat intre frumoasele dealuri ale Campinei. Cu o istorie de 110 ani, arhitectura cladirii poate fi considerata aproape unica in lume. Castelul a fost ridicat in perioada 1894-1896, dupa planurile concepute de BP Hasdeu, inspirat fiind de spiritul nemuritor al fiicei sale, Iulia, trecuta in vesnicie, la 19 ani, la Paris. Castelul este compus din trei turnuri din piatra, cu creneluri, cel din mijloc fiind domul care adaposteste "templul".
Castelul BRAN, (castelul DRACULA) este situat in pitoreasca vale a Branului, numai 60 km distanta de Sinaia prin Paraul Rece. Castelul Bran este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania, datorita atat frumusetii lui, a peisajului, cat si a legendei contelui Dracula.
Brasov este un vechi oras medieval. Cladirile Brasovului vorbesc de la sine despre evolutia in timp a orasului. Fiind denumit si Kronstadt sau Corona, Brasov a fost si este un important centru cultural si economic al Transilvaniei.
Cetatea Rasnov. De pe netedul ses al Barsei se zaresc de departe ruinele masive ale cetatii Rasnov, construita pe un deal stancos. Ea este amintita prima oara in documentele anului 1355. In secolele urmatoare este refacuta si consolidata in mai multe randuri. Intre zidurile cetatii si-au gasit adapost si trupele lui Mihai Viteazul, care s-a oprit aici dupa infrangerea de la Miraslau (1600). Cetatea a fost recent restaurata, pozele de mai jos sunt edificatoare...
Fotografii cu Cetatea Rasnov:
 
 

OFERTA SPECIALA CAZARE

O noua versiune a "Bucegi Mountains - Ski Touring", singurul ghid de schi de tura (in limba engleza) existent la ora actuala, ... [mai mult]

"Schi si Snowboard: tehnici, echipament si partii; ghid pentru incepatori mai mari sau mai mici", ... [mai mult]