Versiune Romana English Version

info@montania.ro       

 

Babele, in drum spre Vf. Omu, Clic pentru a mari
In aceste pagini gasiti sfaturi utile despre schi si snowboard: ce sa cumparati, de unde si nu in ultimul rand, unde sa mergi la schi pe Valea Prahovei.
Echipamentul de schi

 Schi de tura pe valcelul Clirului, Bucegi; Clic pentru a mari Pentru schi aveti nevoie de schiuri, bete, clapari si echipametul aferent, adica îmbracaminte adecvata, ochelari de soare/ceata. Casca a devenit un element foarte important, iar pentru copii este mai mult decât necesara! Împatimitii acestui sport stiu ca este bine sa avem si un rucsac de dimensiuni mici, dar despre aceste detalii în numele viitore. Daca sunteti începatori, nu aveti nevoie de un echipament foarte sofisticat. Lasati aceasta alegere pentru viitor, când veti fii stapâni pe manevrarea schiurilor si va avea mai mult sens sa achizitionati un echipament performant.

Ce trebuie sa stiti când cumparati schiuri: înaltimea lor trebuie sa fie mai mica, cu aproximativ 10 cm, fata de înaltimea schiorului. Un schiu mai scurt este mai usor de manevrat. Marea majoritate a schiurilor existente pe piata sunt carve, adica au o curbura care va ajuta sa luati virajele mult mai usor. Când cumparati betele, întoarceti batul si apucati-l de partea care este deasupra rozetei. Alegeti o lungime care atunci cand tineti batul "invers", bratul sa formeze un unghi drept cu antebratul. Claparii sunt cei mai importanti, pentru ca va ofera confortul necesar într-o zi de schi. Este foarte important, când probati claparii, sa aveti sosete mai groase. Alegeti o marime în care piciorul sa stea fix, sa nu se miste, dar nici sa va strânga. Foarte important: când probati claparul închideti-i toate clapele! Numai atunci veti stii exact cum va simtiti!

Echipamentul de snowboard

Click to open Pentru snowboard aveti nevoie de placa, bocanci speciali (sau boots, de la cuvântul în engleza) si echipametul aferent, adica îmbracaminte adecvata, ochelari de soare/ceata si foarte important: casca! Daca sunteti începatori, nu aveti nevoie de un echipament foarte sofisticat. Lasati aceasta alegere pentru viitor, când veti fii stapâni pe manevrarea snowboardului si va avea mai mult sens sa achizitionati un echipament performant.

Ce trebuie sa stiti când cumparati o placa de snowboard: înaltimea trebuie sa fie mai mica, aproximativ 90% din înaltimea snowboard-erului. Placile de snowboard sunt carve, adica cu o curbura care va ajuta sa luati virajele mult mai usor. Cu cât curbura este mai mare, cu atât snowboardul poate fi virat mai repede. Boots-ii sunt poate cei mai importanti, pentru ca va ofera confortul necesar. Este foarte important, când probati boots-ii, sa aveti sosete mai groase, poate chiar sosetele care le veti folosi. Alegeti o marime în care piciorul sa stea fix, sa nu se miste, dar nici sa va strânga. Boots-ii trebuie sa ofere confort si flexibilitate, asadar atentie la alegerea lor! Trebuie sa aveti grija ca boots-ii sa fie compatibili cu legaturile! Este indicat sa achizitionati totul din acelasi loc, pentru a fi siguri ca toate elementele sunt compatibile. Casca este un element foarte important, care va poate salva în situatii foarte dificile.

De unde cumpar?

 De unde cumpar... Ttoate magazinele mari ofera echipament de schi/snowboard, iar oferta este buna pentru începatori. Acolo gasiti un raport bun calitate/pret. Daca doriti echipament performant, atunci trebuie sa mergeti la magazinele de specialitate, care au si ele o gama foarte variata.

Vreau sa va amintesc ca folosirea saniilor pe pârtiile de schi/snowboard este interzisa.

Prezentare Statiuni Valea Prahovei
Sinaia

Telescaun Expres Sinaia, Click to open

Sinaia ofera cel mai bun schi de altitudine (la 2000m) de pe valea Prahovei. Oferta este variata si pentru toate categoriile de schiori/snowboarderi, totalizând aproximativ 10.5 km de pârtie amenajata si semnalizata. Sinaia are un total de opt pârtii, de dificultati diferite. Astfel, începatorii se pot bucura de o zi pe schiuri în valea Dorului, pe pârtia valea Soarelui, care este de dificultate usoara spre medie. Schiorii/snowboarderii avansati au la dispozitie pârtiile din drepta/stânga telescaunului din Valea Dorului, care sunt de dificultate medie. O varianta deservita de teleschi este pârtia Scândurar, de dificultate medie. Toate aceste pârtii sunt situate în partea vestica a masivului Bucegi, la o altitudine de 1800-2000 m. În zilele cu soare, Valea Dorului este un loc ideal unde va puteti bucura atât de zapada, cât si de soare, crema de plaja nu trebuie sa lipseasca. În valea Dorului se afla si cabana valea Dorului, care este un excelent loc unde va puteti relaxa între turele de schi si eventul sta la plaja. Versantul estic al Masivului Bucegi din zona Sinaia ofera cele mai dificile si spectaculoase pârtii de pe Valea Prahovei. Ele sunt recomandate numai schiorilor/snowboarderilor foarte bine pregatiti! Cea mai spectaculoasa coborâre de la Cota 2000 la Cota 1400 este pe Carp. Acesta pârtie este de foarte dificila, oferind pasaje care solicita schiorul, cum ar fi Fata Mare a Carpului. O alta varianta de coborâre de la Cota 2000 la Cota 1400 este Drumul de Vara, de dificultate medie, dar cu portiuni care solicita o atentie sporita. Pentru a coborî de la Cota 1400 în Sinaia, putem urma Drumul Vechi, o frumoasa coborâre prin padure, pe fostul drum care urca la Cota 1400, dar care este un drum relativ îngust pe timp de iarna, asadar trebuie sa fiti stapâni pe manevrarea schiurilor. Drumul Vechi ajunge în zona superioara a cartierului Furnica. O alta posibilitate este Pârtia Noua, pe care se poate schia în conditii foarte bune pâna în partea superioara a strazii Aosta.

Click to open Dprului valley, Click to open Click to open Click to open Carp, Click pentru a mari

Sinaia beneficiaza de un telescaun expres, ce face legatura intre Cota 1400 si Cota 2000. Acesta ofera un real avantaj iubitorilor de senzatii de iarna care vin la Sinaia. Noutatea sezonului 2007-2008 este telegondola ce face legatura intre partea superioara a cartierului Furnica si Cota 1400. Statiunea mai dispune de doua telecabine si un telescaun expres de patru locuri, toate acestea pe versantul vestic, iar în valea Dorului de un telescaun de doua locuri si un teleschi. Prin aparitia telegondolei, putem spune ca beneficiem de un culoar express de urcare Sinaia-Cota 2000, astfel cozile de la telecabina din Sinaia vor fi o amintire!

Click to open Dprului valley, Click to open Click to open Click to open Carp, Click pentru a mari
Totodata, Sinaia dispune si de un sistem de taxare performant, pe baza de cartele de proximitate, ceea ce înseamna ca nu mai trebuie sa scoateti cartela din buzunar ci doar sa apropiati locul unde avesi cartela de aparatul de taxare. Este foarte important de retinut ca statiunile Sinaia, Busteni (ATENTIE: numai telecabina!) si Predeal au un sistem unic de taxare, în sensul ca puteti folosi cartelele din Sinaia în Predeal (si la teleferic Busteni) si viceversa! Atentie insa: noua telegondola are un sistem diferit de taxare, aceasta fiind in proprietatea Primariei Sinaia. Nu în ultimul rând, Sinaia are o noua masina de batut zapada, astfel ca pârtiile va asteapta în conditii optime. În ceea ce priveste durata sezonului de schi, acesta începe odata cu sosirea zapezii si poate dura si pâna în Mai, atunci când sunt precipitatii abundente pe timpul iernii. Sinaia este singurul loc de pe valea Prahovei unde te poti bucura de powder, iar zona de freeride este practic nelimitata! Un loc excelent si pentru snowborderi , care din pacate, în Romania, nu prea au pârtii numai pentru ei (spre exemplu half pipe). Totusi, Sinaia este locul ideal dupa ninsorile abundente. O alta noutate a sezonului 2008 este aparitia unui Snow Park in Valea Dorului.

Click to open Click to open Click to open Click to open Click to open
Busteni

Kalinderu Busteni, Click to open

Busteni va întâmpina cu pârtia Kalinderu, de nivel mediu. Pîrtia este situata la poalele Caraimanului, într-un cadru natural de exceptie, are o lungime de 1300m si o diferenta de nivel de 300m. Este deservita de un telescaun foarte modern, expres, de patru locuri. Kalinderu este locul ideal pentru cei ce vor sa-si perfectioneze tehnica de schi sau snowboard. Deasemenea, Kalinderu beneficiaza si de instalatie de zapada artificiala. Nu în ultimul rând, trebuie mentionat ca pârtia Kalinederu este gazda unui eveniment foarte important pentru miscarea alpina din România, si anume Cupa Mondiala la Catarare pe Gheata, editia 2007.

Kalinderu Busteni, Click to open Kalinderu Busteni, Click to open Kalinderu Busteni, Click to open Kalinderu Busteni, Click to open Kalinderu Busteni, Click to open
Kalinderu Busteni, Click to open Kalinderu Busteni, Click to open Kalinderu Busteni, Click to open Kalinderu Busteni, Click to open Click to open
Azuga

Azuga - Cazacu, Click to open

Azuga este deja un loc bine cunoscut pentru iubitorii de sporturi de iarna. Pârtiile din Azuga totalizeaza aproximativ 5.5 km, dupa cum urmeaza: pârtia Sorica este principala atractie, pârtia Cazacu fiind o alta posibilitate pentru schiori, cu noua varianta de sosire la telescaun. Pârtia Sorica este singura pârtie din Romania omologata de FIS. Sorica este deservita în partea de sosire si de un teleschi, aceeasi portiune având si zapada artificiala si nocturna. Pârtia Cazacu este deservita de acelasi telescaun, de doua locuri, ca si Sorica. În partea inferioara, pârtia Cazacu are un schilift si un babylift. Este o zona ideala pentru începatori, zona de sosire Cazacu fiind foarte lata, iar partea cu babylift fiind si foarte lina. La altitudine gasiti partia Sorica Sud, deservita de un teleschi. Sorica Sud are aproximativ 1km lungime si este de nivel usor-mediu.

Noutatea sezonului 2007-2008 este noua telegondola Leitner carea inlocuit vechiul (si celebrul de incet) telescaun! Astfel la Azuga putem parcurge distanta pana la plecare in aprixomativ 5 minute... fata de cele 15 minute necesare cu vehcea instalatie. Pozele de mai jos cu vechiul telescaun, fireste,, nu mai sunt de actualitate.

Azuga - Cazacu, Click to open Azuga - Cazacu, Click to open Azuga, Click to open Azuga, Click to open Azuga, Click to open
Azuga Ski Slopes, Click to open Azuga Ski Slopes, Click to open Azuga Ski Slopes, Click to open Azuga Ski Slopes, Click to open Azuga Ski Slopes, Click to open
Predeal

Predeal Ski, Click to open

În Predeal gasim cinci pârtii, ce totalizeaza aproximativ 7.2 km, dupa cum urmeaza: o pârtie de nivel greu, Sub-teleferic, doua pârtii de nivel mediu, Clabucet si Cocos, doua pârtii de nivel usor, Clabucet sosire si Clabucet varianta. Pârtiile sunt deservite de un telescaun express de patru locuri si un telechi debraiabil, noua achizitie a sezonului 2008. Partea de sosire a pârtiei Clabucet este si o zona de scoala de schi, fiind dotata cu un babylift. Zona Clabucet sosire este dotata cu zapada artificiala si instalatie de nocturna, cele doua teleschiuri fiind deasemenea luminate. Zona de sosire a pârtiei Clabucet varianta se doreste a fi un "winter park" pentru snowboard. Este foarte important de retinut ca statiunile Sinaia si Predeal au un sistem unic de taxare, în sensul ca puteti folosi cartelele din Sinaia în Predeal si viceversa!

Predeal Ski, Click to open Predeal Ski, Click to open Predeal Ski, Click to open Predeal Ski, Click to open Predeal Ski, Click to open
Predeal Ski, Click to open Predeal Ski, Click to open Predeal Ski, Click to open Predeal Ski, Click to open Predeal Ski, Click to open
Predeal Ski, Click to open Predeal Ski, Click to open Predeal Ski, Click to open Predeal Ski, Click to open Predeal Ski, Click to open

OFERTA SPECIALA CAZARE

O noua versiune a "Bucegi Mountains - Ski Touring", singurul ghid de schi de tura (in limba engleza) existent la ora actuala, ... [mai mult]

"Schi si Snowboard: tehnici, echipament si partii; ghid pentru incepatori mai mari sau mai mici", ... [mai mult]